Prosty i szybki przepis na pyszną, aromatyczną pierś z kurczaka. Kruchutkie plastry mięsa zatopione w sosie pomidorowym, o wyraźnej nucie papryki. Ja zblendowałam sos (na potrzeby dzieci 😏), ale polecam zostawić widoczne kawałki papryki w sosie, i oprócz czerwonej użyć także żółtej lub pomarańczowej papryki. Będzie jeszcze smaczniej! Takie danie serwuję zazwyczaj z ryżem, ale z ziemniakami czy kasza też będzie smacznie 😍
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- ew. szczypta cukru
Wykonanie:
Pierś oczyszczamy. Każdą kroimy na podłużne plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i ostrą. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smazymy całość chwilę mieszając. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat. Przekłądamy podsmażone wcześniej piersi, całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, a sos blendujemy. Po zblendowaniu zagotowujemy raz jeszcze i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką , szczyptą cukru i śmietaną.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.