Szukaj na blogu

środa, 16 grudnia 2015

PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM

Zainteresował mnie dodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! 
I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę  szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! 
Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy 😍 Długo zachowuje swoją świeżość, co jest jego kolejną zaletą 😉
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do skorzystania z przepisu 👍


Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm)
Dodatkowo:

Wykonanie: 

Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF