Przepis na piernik z jabłkami znalazłam na blogu I love bake.
Zainteresował mnie dodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec!
I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny!
Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy 😍 Długo zachowuje swoją świeżość, co jest jego kolejną zaletą 😉
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do skorzystania z przepisu 👍
- 1,5 szklanki przecieru z jabłek (u mnie prażone jabłka ze słoika)
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cynamonu (jeśli nie lubimy - pomijamy)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 całe jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 100 g skórki pomarańczowej
- ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą.