Szukaj na blogu

środa, 14 maja 2014

AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM

Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości, i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym). 
Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim, 
a w szczególności mięsożernym panom ... 😉 
(takowego wyhodowałam na własnej piersi! 😊) 


Składniki:
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:

Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki, i  odstawiamy do lodówki  najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st ok. 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz, a powstały sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek, i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. (Jeśli lubimy gęste, zawiesiste sosy, łyżkę mąki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i dodajemy śmietanę.  Szynkę kroimy na plastry, i polewamy przyrządzonym sosem.





JAJECZNICA Z WARZYWAMI

Nie wiem skąd to przekonanie, ale jajka na śniadanie (pod jakąkolwiek postacią) są dla mnie idealnym rozwiązaniem :)
Dziś całkowicie wegetariańska odmiana popularnej śniadaniowej uczty jaką jest jajecznica :) 
Tym razem bez szynki, boczku czy kiełbasy a za to z  dodatkiem rzodkiewki, czerwonej papryki, cebulki i pomidorów.
Poranna uczta dla podniebienia ... przynajmniej mojego ... 





Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 rzodkiewki
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 małe pomidory
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypiorek
  • łyżeczka masła



Wykonanie:


Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę, po chwili jak lekko zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę, rzodkiewkę oraz pokrojone pomidorki. Całość podsmażamy chwilę, aż sok, który puściły pomidory odparuje. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, solimy i smażymy do momentu uzyskania konsystencji jaką lubimy. Na talerzu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorem. Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF