Bardzo kruche, i bardzo smaczne. 
Nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych składników. Z podanej porcji wychodzi ich sporo, ale uwierzcie mi niesamowicie szybko znikają z talerza 😉
- 4 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki jasnego piwa
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 1 mały cukier waniliowy
 - 250 g zimnego masła
 - powidła
 
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone kawałki masła (lub starte na tarce) i całość siekamy nożem dolewając piwo. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty. Na środek każdego nakładamy powidła, i składamy 2 przeciwne rogi do środka lekko je dociskając. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 170 st. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.