Szukaj na blogu

środa, 8 kwietnia 2020

KWIATKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem białej kiełbasy.  Takie francuskie kwiatki mogą być ozdobą wielkanocnego stołu, albo pyszna przekąską, którą sporządzimy na spotkanie ze znajomymi. Robi sie je błyskawicznie (jak wiekszość wypieków z użyciem gotowego ciasta francuskiego), co jest ich dodatkową zaletą. 
Pysznie smakują z ketchupem albo z sosem czosnkowym 😍



Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 6 sztuk białej kiełbasy (sparzonej, średniej długości każda)
  • 1 żółtko
  • czarnuszka lub inne ulubione zioła


Wykonanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy poziomo na pół, a następnie pionowo na 3 części, aby otrzymać 6 kawałków. Każdą kiełbaskę zawijamy ściśle w ciasto. Zawinięte -  nacinamy dość głęboko. Nacięte kiełbaski naciągamy delikatnie dookoła tak, aby otrzymac kształt kwiatka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kwiatek smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 20 minut. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF