Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem białej kiełbasy. Takie francuskie kwiatki mogą być ozdobą wielkanocnego stołu, albo pyszna przekąską, którą sporządzimy na spotkanie ze znajomymi. Robi się je błyskawicznie (jak wiekszość wypieków z użyciem gotowego ciasta francuskiego), co jest ich dodatkową zaletą.
Pysznie smakują z ketchupem albo z sosem czosnkowym 😍
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 6 sztuk białej kiełbasy (sparzonej, średniej długości każda)
- 1 żółtko
- czarnuszka lub ulubione zioła do posypania
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy poziomo na pół, a następnie pionowo na 3 części, aby otrzymać 6 kawałków. Każdą kiełbaskę zawijamy ściśle w ciasto. Zawinięte - nacinamy dość głęboko. Nacięte kiełbaski naciągamy delikatnie dookoła tak, aby otrzymać kształt kwiatka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kwiatek smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 minut.