W czasie, kiedy na żółtą fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli fasolkę z polaną bułką tartą, czy pyszną zupę z fasolki szparagowej, ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań.
Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym.
To syte danie, w pełni zapewni nam pełen brzuszek tak jak
po 2-daniowym obiedzie 😉
Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym.
To syte danie, w pełni zapewni nam pełen brzuszek tak jak
po 2-daniowym obiedzie 😉
Składniki:
- 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka)
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- olej
- 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym)
Wykonanie:
Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy mielone mięso. Solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i mieszając podsmażamy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory (passatę, krojone z puszki, lub przecier) doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru) i dusimy całość kilka minut. Na koniec przekładamy do mięsa mielonego ugotowaną fasolką, mieszamy całość i posypujemy posiekanym koperkiem.