Szukaj na blogu

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami 😎
Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką. 
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ... 
całkowicie zaspokoiły moje szarlotkowe pragnienie 😍







Składniki: (blacha 30cmx21cm)
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Ponadto:

ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)
sok z cytryny
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF