Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami 😎
Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką.
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ...
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ...
Składniki: (blacha 30cmx21cm)
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 220 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.