Powiedzieć o nim, że jest pyszny to ... jakby nic nie powiedzieć 😍😍 Przepis znalazłam na stronie "Przyślij przepis" już w ubiegłym roku, ale czasu było za mało, aby go wypróbować. Tak więc w tym roku jest jego debiut 😉
Zmodyfikowałam trochę proporcje, bo wg mnie w oryginale było zdecydowanie za dużo cukru i miodu, i do tego przełożony był marmoladą. Zupełnie nie mój poziom słodyczy 😅 Mój piernik postanowiłam też przełożyć nie marmoladą czy powidłami, a czymś lżejszym, i też niezbyt mocno słodkim. I pomyślałam o masie budyniowej. No i to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło przepyszne! Delikatne, puszyste, aromatyczne ...
Na drugi dzień jeszcze pyszniejsze niż w dniu przełożenia. Już dziś wiem, że będę wracała często do tego przepisu 😍😍😋
Mimo, że ciasto zawiera drożdże, spokojnie wytrzymuje nawet 4-5 dni nie tracąc na smaku. Takie to cudo jest 😍😎👌
Składniki: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
- 2 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 40 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl płynnego miodu
- 3/4 szkl oleju
- 6 jajek
- 70 g świeżych drożdży
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 200 g masła (lub "Kasi")
Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru. Rozcieramy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawiamy. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru. Miksujemy, aż masa widocznie zbieleje i zwiększy objętość. Do ubitych jajek dodajemy płynne drożdże, olej oraz miód. Miksujemy do połączenia składników. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy. Ścinamy na prosto górę, a następnie kroimy na 3 blaty.
U mnie polewa z:
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka gorącej wody
Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. W mocno ciepłej śmietance rozpuszczamy połamaną czekoladę. Kiedy cała już się rozpuści, dodajemy żelatynę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Odstawiamy na 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie polewa zacznie nam ładnie gęstnieć.
Gotową polewamy ciasto. Ponownie odstawiamy do lodówki.








