Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam.
Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku 😉
Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku 😉
Potrawa jest bardzo prosta, a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona.
Składniki:
- 600 g kiszonej kapusty
- 2-3 listki laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- łyżka sklarowanego masła
- 50 g suszonych prawdziwków
- 50 g suszonych podgrzybków
Wykonanie:
Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy trochę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj na malutkim ogniu do miękkości (ok.45minut)
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok 30 minut, następnie gotujemy w
tej samej wodzie, w której się moczyły do miękkości. Po ugotowaniu jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a jeśli małe zostawiamy w całości, żeby były dobrze wyczuwalne w kapuście.
Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę i na sklarowanym maśle podsmażamy ją na złoty kolor, a
następnie przekładamy do naszej kapusty z grzybami. Całość mieszamy, podgrzewamy raz jeszcze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.