Pyszne śledziki w pomidorowej zalewie, takiej ani za słodkiej, ani za kwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej ❤
Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb.
Składniki:
- 800 g matiasów
- 3 cebule
- 200 g pieczarek
- 4 ogórki konserwowe
- łyżka oleju
- 1 szkl wody
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- pieprz
- sól do smaku
Wykonanie:
Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.