Szukaj na blogu

środa, 7 sierpnia 2013

TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM

Kiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem.
Bardzo lubię makaron z sosem serowym. 
Nie dodaję do niego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu.




Składniki:

  • opakowanie makaronu
  • 1 brokuł
  • serek topiony z ziołami (kostka 100g)
  • 1/2 sera camembert naturalnego
  • 100g chudego boczku
  • bulion warzywny
  • śmietana
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do konsystencji, którą lubimy najbardziej (ja osobiście nienawidzę rozgotowanego). Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki gotujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek brokuła do sosu, delikatnie mieszamy. Na ugotowany makaron nakładamy sos serowy oraz pozostałe brokułowe różyczki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.



PASTA Z TUŃCZYKA I OGÓRKÓW

Tuńczyk z puszki sam w sobie ma, jak ja to określam - tępy smak :-) i nie ukrywam, że chociaż jest zdrowy i niskokaloryczny - nie mogłabym jeść go,po wyjęciu z puszki, ot tak... bez dodatków. 
Jest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba.
Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie.




Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • koperek


Wykonanie:

Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły.




Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF