Szukaj na blogu

niedziela, 27 kwietnia 2014

PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ

Ponieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony ser, postanowiłam upiec sernik.
 Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę. 
Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ...
To jeden z moich ulubionych! 😍
Oczywiście zamiast owocowej polewy mnożemy zrobić polewę czekoladową - też będzie pysznie!



Składniki: (tortownica 22cm)
  • 1 kg  dwukrotnie zmielonego twarogu (u mnie półtłusty, ale nie z wiaderka)
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 8 jajek
  • 1 op budyniu waniliowego  z cukrem
  • aromat cytrynowy
  • opcjonalnie:
  • 100g rodzynek
  • 100g skórki pomarańczowej

Składniki na mus:
  • ok 250g jeżyn
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 2 czubate łyżki cukru

Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.
Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

Jeżynowy mus:
Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.
 Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF