Ponieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony ser, postanowiłam upiec sernik.
Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę.
Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ...
To jeden z moich ulubionych! 😍
Oczywiście zamiast owocowej polewy mnożemy zrobić polewę czekoladową - też będzie pysznie!
Składniki: (tortownica 22cm)
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (u mnie półtłusty, ale nie z wiaderka)
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 120 g masła
- 8 jajek
- 1 op budyniu waniliowego z cukrem
- aromat cytrynowy
- opcjonalnie:
- 100g rodzynek
- 100g skórki pomarańczowej
Składniki na mus:
- ok 250g jeżyn
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 2 czubate łyżki cukru
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.
Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jeżynowy mus:
Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.
Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.
Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jeżynowy mus:
Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.
Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.