Bardzo prosty przepis na ... bardzo smaczne ciasteczka. Szybkość wykonania jest tutaj wg mnie dodatkową zaletą, bo ciastka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta przed upieczeniem) robi się migusiem. Zawsze się udają, i nie potrzeba do ich wykonania wielkich nakładów finansowych 😉 Nie muszą być upieczone z brzoskwiniami ... równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie kawałki jabłka , moreli czy śliwki. Myślę, że powidła też będą ok, ale ich dodatek spowoduje, że ciastka będą mocniej słodkie, więc powidła zostawmy dla łasuchów 😎
Ciastka można polukrować lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem - nie obtaczamy ich wtedy przed pieczeniem w cukrze, tak jak ja to zrobiłam.
Składniki:
- 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 łyżki cukru (do obtoczenia ciastek)
- brzoskwinie (u mnie z puszki) lub inne owoce
Wykonanie: