Szukaj na blogu

środa, 13 listopada 2024

PULPETY DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Dla niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają  je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, i szczególnie te, z mięsa drobiowego. 
Podane z buraczkami, surówką czy innym dodatkiem są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego 😍


Składniki:

  • ok. 600 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 całe jajko
  • 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka
  • 1  cebula 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli

Na sos:
 
  • ok 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki ukwaszonej śmietany
  • sól - do smaku

Wykonanie

W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 15 minut.  W tym czasie robimy pulpety.
Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę (wcześniej podsmażoną na złoty kolor), jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywa z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietanę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF