Szukaj na blogu

piątek, 4 października 2013

TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE

Nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam dotąd przepisu na tradycyjny bigos, który wszyscy tak lubimy 👌 Jakoś uszło to mojej uwadze ... ale już naprawiam zaległości 👍😍



Taki bigos "chodził" na mną od kilku tygodni, ale nie jest to potrawa, którą gotuje się w środku lata. Wtedy zazwyczaj korzystamy z młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki. 
Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?

Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami.
 Mój jest następujący ...


Składniki:

  • 1.5kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)
  • grzybki suszone wcześniej namoczone
  • 2 peklowane golonki
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 -3 pętka dobrej wędzonej kiełbasy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • słodka papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia



Wykonanie:

Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Niech sobie cierpliwie pyrka na małym ogniu ok 1.1.5h, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną wody pozostałej po gotowaniu golonki. Po upływie tego czasu bigos odstawiamy na bok, a czynność gotowania powtarzamy następnego dnia. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF