Pyszna! Chrupiąca, soczysta, lekko słodka ... zawsze robię ją z pierwszej młodej kapusty. Chociaż jak ta pierwsza kapusta pojawia się w sklepach, zawsze mam trudny wybór 😊 co z niej wyczarować. Czy gołąbki, czy zasmażaną z koperkiem, a może zupę? No i robię ... wszystko po kolei, bo młoda kapusta jest u mnie królową w kuchni do późnego lata ❤
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- sporo koperku
- kilka rzodkiewek
- 1-2 dymki
- olej
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Lekko solimy i delikatnie ugniatamy. Dodajemy starte na oczkach rzodkiewki , startą drobno marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dymkę. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem (a jeszcze lepiej miodem). Mieszamy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie przeszły.