Szukaj na blogu

środa, 16 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA

Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!
 Kolejna babkowa odsłona :) 
Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ... 
Polecam gorąco!





Składniki:

  • 4 jajka
  • 220g cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 200g jogurtu greckiego
  • 300 ml oleju
  • 260g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru
  • 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
  • łyżeczka soku z cytryny



Wykonanie: 


Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.





PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI

Przepis na pasztet, a właściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania wątróbki, praktycznie nadaje ona tylko koloru pasztetowi. 
Pani Danusia robi pasztet wg tego przepisu od 20 lat ... :) 
Skłoniło mnie to do wypróbowania jej  przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet.
 Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... 
I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! 
Szczególnie smakował mi taki na zimno, z chrzanem... pychotka :)) 
Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu ...




Składniki na  2 formy keksowe:

  • 600g łopatki
  • 600g karkówki
  • 1kg słoniny bez skóry
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

Mięso (łopatkę i karkówkę) pokroić w kostkę 3cm x 3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu ok 1,5 godziny. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z wywaru (wywar zachować) zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa, wraz z pokrojoną w kostkę słoniną.
Następnie dodajemy do pasztetowej masy:
4 żółtka (białka ubijamy osobno)
majeranek
odrobinę gałki muszkatołowej
paprykę słodką
Mieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy 1/2 szklanki wywaru od gotowania mięsa i warzyw. Następnie dodajemy  ubitą pianę z białek i mieszamy całość dokładnie.
keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy pasztet dokładnie uciskając,aby wypełnił wszystkie wolne przestrzenie. nakładamy go do wysokości 3/4 naszych foremek. Wierzch wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut, po tym czasie zmniejszamy gaz do 160st i dopiekamy pasztet jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
Pasztet bez problemu możemy mrozić.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF