Szybka, prosta i bardzo smaczna 😍 Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!
Kolejna babkowa odsłona 😊
Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ...
Polecam gorąco!
Polecam gorąco!
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 1 op cukru waniliowego (16 g)
- 200 g jogurtu greckiego
- 300 ml oleju
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru
- 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy łyżką. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.