Ponieważ baaardzo często piekę drożdżowe bułeczki, które cała moja rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie.
Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊
Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕
Uczta dla podniebienia!
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4 czubate łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 75 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- nutella do środka
- kruszonka z tego przepisu do posypania
- roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy nutellę. Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z nutellą, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.
Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru.