Pyszne, kruche i mocno maślane.
Takie prawdziwe domowe maślane ciasteczka.
Bez dodatku proszku do pieczenia czy sody ...
Zrobienie ich zajmie Wam na prawdę niewiele czasu.
Składniki:
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, solą. Dodajemy posiekane na kawałki masło i zagniatamy do momentu połączenia się składników. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na wierzchnie - to z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego.
Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru.