Szukaj na blogu

czwartek, 6 listopada 2014

CYNAMONOWE HARMONIJKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Nobla temu, kto wynalazł gotowe ciasto francuskie :))) 
Czy to mrożone, czy chłodzone jest ono wspaniałą alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś owoce, cukier, powidła czy cynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe. 
U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem i cynamonem :)) 
Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :)
Zapraszam.




Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu



Wykonanie:

Płat ciasta lekko rozwałkowujemy. Następnie posypujemy go cukrem wymieszanym z cynamonem. Boki ciasta składamy do środka a wierzch ponownie posypujemy cukrem. W zależności jaki duży płat ciasta posiadamy czynność powtarzamy kilkakrotnie (ja składałam 2 razy). Im więcej razy złożymy ciasto, tym więcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami.


 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF