Nobla temu, kto wynalazł gotowe ciasto francuskie :)))
Czy to mrożone, czy chłodzone jest ono wspaniałą alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś owoce, cukier, powidła czy cynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe.
U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem i cynamonem :))
Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :)
Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :)
Zapraszam.
- gotowe ciasto francuskie
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Płat ciasta lekko rozwałkowujemy. Następnie posypujemy go cukrem wymieszanym z cynamonem. Boki ciasta składamy do środka a wierzch ponownie posypujemy cukrem. W zależności jaki duży płat ciasta posiadamy czynność powtarzamy kilkakrotnie (ja składałam 2 razy). Im więcej razy złożymy ciasto, tym więcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut.