Kocham ciasta z makiem 😍
W tym roku postanowiłam upiec makowiec warstwowy: krucho-drożdżowe ciasto przełożone masą makową. Ponieważ warstwy maku są cienkie użyłam gotowej masy makowej z puszki, wzbogaconej o kilka dodatkowych składników.
Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia, a efekt? Jest przepyszne!! Im starsze tym smaczniejsze! Ja oczywiście robiłam zdjęcia rano przed pracą, i kroiłam ciasto nie do końca wystudzone, więc może zdjęcia nie oddają w pełni smaku, ale wierzcie mi na słowo 😋😍 Zamroziłam sobie spory kawałek, na święta będzie jak znalazł, bo nie zdołam uporać się z pieczeniem wszystkiego "na świeżo" 😉 Polecam gorąco!
Składniki: (u mnie blaszka 24 cm x 32 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny (zimnej)
- 50 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 6 płaskich łyżek cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka (lekko ciepłego)
- szczypta soli
- 1 op. cukru wanilinowego o wadze 16 g.
- 1 łyżka cukru - do rozczynu z drożdzy
Wykonanie ciasta:
Robimy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż spieni się i urośnie.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i cukier wanilinowy. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy łącząc je z mąką. Następnie dodajemy żółtka oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Będzie miękkie, ale tak ma być. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę makową.
Na masa makową:
1 puszka masy makowej o wadze 850 g
1 łyżka miodu
2 białka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
1 puszka masy makowej o wadze 850 g
1 łyżka miodu
2 białka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
- Białka ubijamy na sztywno.Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy na końcu ubite białka. Mieszamy ponownie. Dzielimy na 2 części.
- Złożenie ciasta:
- Ciasto krucho-drożdżowe dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy pierwszą na wielkość naszej blaszki. Wykładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam to przy pomocy wałka, nawijając na niego ciasto i przenosząc na blaszkę. Na to wykładamy połowę masy makowej. Przykrywamy ją kolejnych rozwałkowanych krucho-drożdżowym ciastem. Na nie wykładamy drugą część masy makowej, a na nią ostatnie rozwałkowane ciasto. Górę ciasta nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na 1 godzinę.- Po upieczeniu polewamy lukrem lub polewą. U mnie lukier z cukru pudru i odrobiny mleka, dodatkowo posypałam ciasto posiekanymi pistacjami.







