Szukaj na blogu

czwartek, 13 kwietnia 2017

MOCNO CYTRYNOWA BABKA Z ŻURAWINĄ. NAJLEPSZA!

    A u mnie kolejna babka. Mocno cytrynowa z dodatkiem żurawiny. Dość ścisła, i lekko wilgotna. Dla mnie smakowo - bomba 😍  Ta babka to jedna z moich ulubionych, chociaż na blogu jest ich naprawdę sporo. Porcja nie jest duża, więc jeśli ktoś ma większą foremkę proponuję od razu o  połowę zwiększyć proporcje. 

          • Składniki:
        • 1 szkl mąki pszennej
        • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
        • 3/4 szklanki cukru
        • 130 g masła
        • 5 całych jajek
        • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny, i wyciśnięty z niej sok
        • kilka kropli aromatu cytrynowego
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • 100 g suszonej żurawiny
        • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej

        • Wykonanie:

        • Żurawinę zalać wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki, aromat cytrynowy, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Zmiksować. Na końcu wlać ciepłe, rozpuszczone masło. Ponownie całość zmiksować. Żurawinę i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej. Dorzucić do ciasta. Na koniec dodać otartą wcześniej skórkę cytrynową i wymieszać delikatnie całość łyżką.
        • Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki (jeśli używanie foremki silikonowej tak jak ja - nie trzeba tego robić). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona. 





        Po wystygnięciu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem, co oczywiście 
          pominęłam, bo nie przepadam za polewą, lukrem ani cukrem pudrem 😉



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF