Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk)
- 200 g masła (82% tłuszczu)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut.
Na wypełnienie:
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 300 ml śmietany 30% lub 36% schłodzonej
Dodatkowo do przybrania:
maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji 😊