Trochę inna wersja drobiowych filecików, może mniej zdrowa - przez panierkę z chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda?
Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.
Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.
Polecam!
- 500g drobiowego fileta
- przyprawa do gyrosa
- sól
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów)
- olej
Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h. Jajka rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia.