Mięciutkie, drożdżówe ciasto i aromatyczna masa serowa to idealne zestawienie dla wszystkich miłośników domowych drożdzówek 😎😍
Składniki na ciasto: (na 16 szt)
- 450 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 35 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 170 ml ciepłego mleka
Masa serowa:
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- trochę aromatu cytrynowego
- 2-3 łyżki namoczonych wcześniej i odciśniętych rodzynek
Twaróg podusić widelcem, dodać pozostałę składniki, wymieszać.
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowujemy rozczyn: do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę i rozpuszczone, letnie masło. Ubijamy całość około 10 minut. Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0.7 cm. Na rozwałkowany placek nakładamy masę serową z rodzynkami. Zwijamy jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Następnie kroimy na plastry o grubości 1.5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po wystudzeniu zdobimy dowolnie.