Szukaj na blogu

poniedziałek, 12 maja 2025

DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z SEREM I CYTRYNOWYM LUKREM

Mięciutkie, drożdżówe ciasto i aromatyczna masa serowa to idealne zestawienie dla wszystkich miłośników domowych drożdzówek 😎😍



Składniki na ciasto: (na 16 szt)
  • 450 g mąki pszennej 
  • 80 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 170 ml ciepłego mleka 
Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • trochę aromatu cytrynowego
  • 2-3 łyżki namoczonych wcześniej i odciśniętych rodzynek
Twaróg podusić widelcem, dodać pozostałę składniki, wymieszać. 

Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:


Przygotowujemy rozczyn: do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę i rozpuszczone, letnie masło. Ubijamy całość około 10 minut. Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0.7 cm. Na rozwałkowany placek nakładamy masę serową z rodzynkami. Zwijamy jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Następnie kroimy na plastry o grubości 1.5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po wystudzeniu zdobimy dowolnie. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF