Kluski, pierogi, albo zwyczajnie w skrócie: leniwe 😀 Nazwa jest różna. W moim domu mówiło się pierogi leniwe, i taką wersją będę się posługiwać 😉 W każdym razie leniwe to nic innego jak mięciutkie, puszyste pierogi przyrządzane z twarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego upodobania kulinarnego. Niektórzy jedzą je polane masłem z bułką tartą, inni ze śmietaną, a jeszcze inni polane roztopionym masłem i posypane cynamonem 😍
I właśnie tę ostatnią wersję ja lubię najbardziej (mniam, mniam).
Tak więc zapraszam na pierogi leniwe na słodko 😋
Składniki:
- 500 g półtłustego zmielonego twarogu
- 2 jajka
- około 3/4 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
dodatkowo:
- roztopione masło
- cukier
- cynamon
Wykonanie:
W misce mieszamy twaróg, żółtka jaj, sól i mąkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Ubite - dodajemy do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ciasto, do momentu połączenia się składników. Następnie wykładamy je na stolnice posypaną mąką. Dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej na 2 lub 3 części). Z każdej części dłońmi oprószonymi mąką formujemy podłużny wałek. lekko go spłaszczamy nożem, i tniemy ukośnie na kawałki.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, i gotujemy partiami do momentu wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy wg upodobania. Ja polewam gorące roztopionym, prawdziwym masłem, posypuję lekko cukrem i dość odbicie cynamonem.