Chili con carne to jednogarnkowa potrawa meksykańska.
Jest ona bardzo sycąca, i jak to bywa z potrawami kuchni meksykańskiej, również bardzo ostra.
Podstawą tej potrawy jest mielone mięso wołowe, czerwona fasola, kukurydza i pomidory.
Do tego wszystkiego niezbędne przyprawy i obiad gotowy!
- 1kg mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże puszki pomidorów, lub 1kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- odrobina przecieru pomidorowego
- 2 papryczki chili
- łyżka sosu tabasco
- łyżka cukru
- odrobina majeranku
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 listki laurowe
- sól
Wykonanie:
Mięso podsmażamy na oleju z posiekanym chili, następnie dodajemy cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Po dość mocnym obsmażeniu dodajemy pomidory z puszki (lub świeże)ziele ang., liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem. Po około 40 minutach wrzucamy odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypujemy resztę przypraw i gotujemy przez następnych kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Można podawać z ryżem, pieczywem, dekorować kleksem kwaśnej śmietany wg upodobania :)