A u mnie znowu indyk 😏
Nic nie poradzę na to, że lubię wszystkie "członki" indycze 😊
Czy to wątróbka, pierś, udziec, czy szyja na zupę ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych ( pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne!
Soczyste i delikatne.
Składniki:
- ok 600g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- majeranek
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron.