Szukaj na blogu

niedziela, 8 sierpnia 2021

POMIDOROWA Z POMIDORÓW ŻÓŁTYCH I MALINOWYCH. Z MAKARONEM

 Powiem krótko: mogę jeść i jeść i jeść 😍 Mimo, że jest przy niej trochę pracy, wcale mi to nie przeszkadza, bo pomidorówka ze świeżych pomidorów jest dla mnie "the best" 👌 Uwielbiam jej smak, aromat, a nawet pływające pestki pomidorów, dlatego nigdy nie przecieram pomidorów przez sitko. Tym razem wykorzystałam dojrzałe żółte pomidory i malinowe.  Zupa wyszła przepyszna! 


Składniki:

  • ok 1,5 kg pomidorów
  • ok 2l bulionu (drobiowego lub warzywnego wg uznania)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%

Wykonanie:

Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę.  Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Wraz z pomidorami blenduję warzywa, na których ugotowałam bulion: marchewkę, pietruszkę, seler. Dodają one aromatu i pięknie zagęszczą zupę. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie najpierw przecieramy pomidory przez sitko. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane wraz z warzywami pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion. Gotujemy całość na małym ogniu ok 20 minut.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem lub natką. Jeśli podajemy zupę z ryżem - ryż przepłukuję na sicie i gotuję razem z zupą. Jeśli natomiast serwuję z makaronem, gotuję go oddzielnie i nakładam na talerz przed podaniem.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF