Taka rolada to dobra alternatywa dla gotowych, sklepowych wynalazków zwanych ... wędlinami :))
Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe.
Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem.
Składniki:
- 1 kg piersi indyka
- sól
- pieprz
- tymianek
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 2 szt surowej białej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- bulion
Filet naciąć tak, aby powstał plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Na rozłożonym płacie mięsa ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe.