Prościutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera.
Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 mały seler lub 1/2 dużego
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- sól
- czarny pieprz
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Kalafior i seler ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Kalafior i seler drobniutko posiekać, przekręcić przez maszynkę lub udusić tłuczkiem do ziemniaków (technika dowolna - wystarczy nawet tylko podusić widelcem). Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem,szczypiorkiem, dodać przesmażoną cebulkę i bułką tartą - na tyle, aby nasza masa stała się ścisła i dała się uformować w kotleciki. Zwilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.