Szukaj na blogu

czwartek, 29 sierpnia 2024

KRUCHE CIASTO Z ŻELKĄ ŚLIWKOWĄ I KRUSZONKĄ

Jakiś czas temu upiekłam kruche ciasto z morelowym budyniem i kruszonką. Baaardzo je lubię 👌😍 i często piekę. Ale, aby nie było nudy, postanowiłam zmodyfikować przepis i warstwę morelową zamienić na warstwę śliwkową. Bo w sumie do kruchego ciasta i kruszonki pasują przecież wszystkie owoce, więc pewnie jeszcze poeksperymentuję np. z wiśniami 😋



Składniki na kruchy spód: (foremka 24 cm x 24 cm)
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki krupczatki
  • 120 g masła 82% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy jajka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu haka od miksera, a kiedy wszystkie składniki się połączą, kończę zagniatanie dłońmi. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i wkładamy co lodówki na min 1 h. (Możemy je zrobić nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce).

Składniki na żelkę śliwkową:
  • 1 - 1.30 kg dojrzałych śliwek
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru (o wadze 40g)
  • 140 ml wody
Śliwki wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy są miękkie, zblendować je. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do garnka ze śliwkami. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.

Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie:


Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i 1 cm boków wyklejamy kruchym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st i podpiekamy 12-15 minut. Na podpieczony spód wykładamy śliwkową żelkę, a na nią kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50 minut. 











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF