Jak tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem.
Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉
Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- 2 cebule
- łyżka klarowanego masła
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- odrobina octu winnego
- koper
Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok. 25 minut. Odcedzamy. W tym czasie na klarowanym maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, a następnie przekładamy je do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu (najlepiej winnego, ale spirytusowy też może być). Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku.
Ponadto:
- 1 kg mięsnych żeberek
- 1 duża cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- słodka papryka
- rozmaryn
- klarowane masło
- musztarda grillowa
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Żeberka myjemy, dzielimy na części. Każde smarujemy marynatą i odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło. Na nim podsmażamy żeberka mocno z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na godzinę i 15 minut.
Na talerz wykładamy gorącą kapustę, na nie układamy żeberka ❤