Pyszna, mocno owocowa babka serowa. Wykorzystałam do niej morele, które uwielbiam we wszelkich słodkich wypiekach (co pewnie widać po ilości przepisów z morelami 😎). Babka jest lekka, wilgotna, długo świeża, i nie mocno słodka. Dlatego łasuchom od razu podpowiadam, aby zwiększyli ilość cukru. 😋 Uwieńczeniem smaku jest tutaj polewa z moreli i białej czekolady. Ale jeśli zrobimy zwykły lukier, też będzie pysznie 😉
- 340 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 140 g twarogu
- 1 cukier waniowy o wadze 16g.
- 120 ml oleju
- 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 7-8 moreli pokrojonych w kostkę
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy poduszony widelcem twaróg oraz olej. Miksujemy chwilę, po czym dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mleko. Mieszamy łyżką całość tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy owoce pokrojone w kostkę, mieszamy ponownie.
Podłużną foremkę lub małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na ok 45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Polewa morelowa:
- ok 300 g moreli
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
Morele podgrzewamy w garnuszku, kiedy zaczną sie rozpadać blendujemy na gładką pulpę. Ponownie stawiamy garnuszek na palniku i podgrzewamy. Do gorącej dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę zalewamy łyżką wody, mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy ją do rondelka z morelami i czekoladą. Mieszamy do połączenia składników, a następnie odstawiamy do przestudzenia i lekkiego ściągnięcia się. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wystudzoną babkę i schładzamy, najlepiej w lodówce.