Dziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤
Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc czasu wypieku) co uważam, że jest wielkim plusem, w naszym zabieganym, zapracowanym świecie ...
Babka jest pyszna: bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 czubata szk. mąki pszennej
- 5 całych jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szkl. kakao
- 1/2 szkl. oleju o uniwersalnym smaku i zapachu
- 1/2 szkl. gorącej wody
- aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do misy miksera wbijamy jajka, miksujemy do spienienia, a następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek. Chwilę miksujemy całość, a następnie przesypujemy do masy jajecznej suche składniki, i mieszamy całość łyżką, do momentu uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Ciasto wlewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).