Szukaj na blogu

środa, 11 września 2013

URLOP

Od jutra mała przerwa w pisaniu - URLOP czyli ładowanie akumulatorów :) 
Dla mnie nie musi być długi: 7-8 dni to optymalna długość. Ważne jak będzie spędzony :) 
Słońce zapewnione, książki zakupione, telefon wyłączony, brak tv , laptopa ... i gotowania - 
bo i od tego trzeba odpocząć, żeby potem wrócić ...  ze zdwojoną siłą do codziennych obowiązków :)
Pozdrawiam



LODOWA SAŁATA Z OGÓRKIEM I POMIDORAMI

Trochę bardziej wzbogacona wersja tradycyjnej sałaty ze śmietaną.



Składniki:
  • główka sałaty
  • 1 pomidor
  • pół zielonego ogórka
  • koperek 
  • szczypiorek
  • 1 młoda cebulka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana jogurtowa 10%
Wykonanie:

Sałatę  rwiemy na kawałki. Ogórka ścieramy na oczkach, odciskamy wodę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Koper i szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i zalewamy śmietaną (ilość śmietany wg naszych upodobań). Ponownie delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek obiadowy bądź zjadamy samą. 



SCHABOWE KĄSKI

Nie ukrywam, że jeśli chodzi o kotlet schabowy to u mnie w domu sprawdza się jego  naj, naj, najbardziej tradycyjna wersja: panierowany i smażony. Inne formy są tolerowane, ale bez prośby o ... dokładkę. 
Tak więc staram się wymyślać trochę inne formy dla "starego dobrego kotleta" . 
Dziś przybrał postać długich kąsków i podany został w towarzystwie frytek i surówki, co ... nawet ... wywołało pomruk zadowolenia: dooobry był obiad...
Echhh... nie jest łatwo mieć 2 facetów w domu 😎




Składniki:
  • 1kg schabu
  • przyprawa do gyrosa
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

Schab pocięłam na długie paski. Obtoczyłam w przyprawie do gyrosa, posypałam pieprzem i paprykami. Przełożyłam na miseczkę i wstawiłam do lodówki na 3h. Następnie schłodzone kąski obtoczyłam kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Potem już tylko na gorącą patelnię i smażyłam obracając ze wszystkich stron. Podałam ze surówką z kapusty pekińskiej.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF