Pomysł i przepis na te pyszne, zapiekane grzanki z bagietki z cebulą podpatrzyłam od Tomka Strzelczyka (Oddaszfartucha).
Bardzo fajny pomysł na domowy comford food 😀
Jakiś czas temu robiłam w ten sam sposób grzanki z mięsem mielonym, ale przyznam szczerze, że wersja z cebulowym farszem jest lżejsza i bardziej mi smakowała 👍
Chrupiące pieczywo i delikatnie skarmelizowana cebula tworzą połączenie idealne.
To danie, które nie wymaga wielu składników ani długiego czasu w kuchni, a efekt zawsze robi wrażenie. Jeśli lubisz szybkie, domowe przekąski, te grzanki na pewno podbiją Twoje serce i… kubki smakowe 😍
Składniki:
- 2 - 3 cebule
- bagietka/bułka paryska/kajzerki
- 1 jajko
- 1 łyżkę mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- masło klarowane/olej - do podsmażenia
Cebule kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, słodka paprykę. Mieszamy całość dokładnie. Bułkę paryską kroimy na kromki. Na każdą nakładamy mieszankę cebuli. Rozsmarowujemy ją, dociskając do pieczywa. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Obsmażamy bułki stroną z nałożoną cebulą. Następnie układamy na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st 5-7 minut, aby bułki stały się chrupiące.





