Mega szybkie ciasto do zrobienia 😍
Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto na nie tylko piękny, żółty kolor ale fajną, wilgotną strukturę. Przepis podpatrzyłam na stronie Gotujmy.pl. Już na pierwszy rzut oka widziałam na zdjęciu, że ciasto jest bardzo puszyste, więc postanowiłam wypróbować przepis. Nie zawiodłam się. Tym razem zrobiłam z rabarbarem. Jego kwaskowy smak fajnie przełamał słodycz ciasta.
Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto na nie tylko piękny, żółty kolor ale fajną, wilgotną strukturę. Przepis podpatrzyłam na stronie Gotujmy.pl. Już na pierwszy rzut oka widziałam na zdjęciu, że ciasto jest bardzo puszyste, więc postanowiłam wypróbować przepis. Nie zawiodłam się. Tym razem zrobiłam z rabarbarem. Jego kwaskowy smak fajnie przełamał słodycz ciasta.
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 1 szkl mleka
- 2/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 szkl oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 2 jajka
- dowolne owoce
Wykonanie:
Jajka spieniamy przy użyciu miksera. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. Miksujemy. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy kolejno pozostałe składniki i miksujemy krótko do połączenia się.
Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kawałkami rabarbaru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie było to 50 minut, mimo, że autorka przepisu napisała, żeby piec 25-30 minut. Oznacza to, że długość pieczenia zawsze musimy dopasować to własnego piekarnika 😉)