Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów mielonych z wyfiletowanych udek kurczaka - polecam gorąco!
Mają rewelacyjny smak.
Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka.
Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :)
Składniki:
- mięso bez kości i skóry z 6 udek kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- suszona bazylia
- olej do smażenia
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy mokrymi dłońmi. Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.