Gulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad.
A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym.
W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą za grzechy :))
- 1kg wątróbki
- 3 cebule
- 3 ogórki kiszone
- majeranek
- sól
- pieprz
- mąka
- olej
- natka pietruszki
Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do wątróbki. Posypać obficie majerankiem oraz pieprzem, podlać wodą i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.