Uwielbiam taki lekki bulion z ryżem. Ugotowany na częściach kurczaka i sporej ilości warzyw jest kwintesencją smaku mimo, że nie wymaga od nas tak długiego gotowania jak tradycyjny, domowy rosół 😉
Składniki:
- 5 skrzydełek
- 2 udka z kurczaka
- 1 korpus kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- ok 100 g ryżu
Wykonanie:
Do garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Dodajemy umyte porcje mięsa wraz z korpusem, liść laurowy i ziele angielskie. Solimy. Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone (lub starte na oczkach tarki) warzywa. Gotujemy 10 minut i wsypyjemy przepłukany starannie na sicie ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Obrane z kości mięso kroimy na kawałki i dodajemy do ugotowanej zupy.