Szukaj na blogu

środa, 10 listopada 2021

KLOPSIKI W JARZYNACH

 Proste, smaczne i szybkie do wykonania danie jednogarnkowe. Przygotowuję je często na umówione spotkanie ze znajomymi, bo spokojnie można je przygotować poprzedniego dnia 😃 Ja korzystam z mrożonych warzyw tylko, aby skrócić czas wykonania dania. Oczywiście mrożonki możemy zastąpić pokrojonymi świeżymi warzywami.



Składniki:

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1  posiekana cebula
2 łyżki bułki tartej
ok 50 ml wody 
sól
pieprz
majeranek
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki mąki/bułki tartej do obtoczenia klopsików
smalec do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrabiamy zwartą masę, formujemy klopsiki. Obtaczamy je delikatnie w mące lub bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Sos warzywny:

1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
żółta papryka
1 cebula
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy całość chwilę i dodajemy mrożonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości warzyw. Jeśli trzeba podlewamy danie odrobiną wody. Do gotowego sosu przekładamy gotowe klopsiki. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF