Proste, smaczne i szybkie do wykonania danie jednogarnkowe. Przygotowuję je często na umówione spotkanie ze znajomymi, bo spokojnie można je przygotować poprzedniego dnia 😃 Ja korzystam z mrożonych warzyw tylko, aby skrócić czas wykonania dania. Oczywiście mrożonki możemy zastąpić pokrojonymi świeżymi warzywami.
Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 posiekana cebula
2 łyżki bułki tartej
ok 50 ml wody
sól
pieprz
majeranek
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki mąki/bułki tartej do obtoczenia klopsików
smalec do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrabiamy zwartą masę, formujemy klopsiki. Obtaczamy je delikatnie w mące lub bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
żółta papryka
1 cebula
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
1 cebula
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy całość chwilę i dodajemy mrożonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości warzyw. Jeśli trzeba podlewamy danie odrobiną wody. Do gotowego sosu przekładamy gotowe klopsiki.