Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 czerwca 2020

KOTLECIKI PIECZARKOWO-JAJECZNE

Bardzo lubię takie lekkie, bezmięsne kotleciki . 
Dziś kolejna ich wersja z dodatkiem  pieczarek oraz kolorowej papryki.
Takie kotleciki mogą być fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco.





Składniki: (na 11 niewielkich kotlecików)
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kawałek papryki czerwonej, żółtej, pomarańczowej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypiorek
  • olej

Wykonanie:


Jajka ścieramy na tarce, na oczkach.  Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany czosnek i pokrojone drobno papryki. Smażymy całość chwilę po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy podsmażamy, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy. Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF