Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą.
Są warzywa, są pomidory, jest mięso mielone ...
Smaki bardzo fajnie się komponują.
Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku 😎
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 2 cebule
- puszka pomidorów w sosie własnym
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 100g ryżu
- 400g mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki. Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem.