Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta.
Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por.
- 1 woreczki ryżu ugotowanego na sypko (u mnie 3-kolorowy ryż, ale może być zwykły biały lub brązowy)
- ok 250 g pieczarek
- biała część z 2 porów
- majonez
- pieprz ziołowy
- sól
- koperek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, czosnek, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!