Składniki: (na ok. 35 szt)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (nie margaryna)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier - do posypania ciastek
Masło, żółtka i śmietana powinny być wyjęte z lodówki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy kawałki zimnego masła. Siekamy nożem, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Wszystko szybko zagniatamy i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 12-14 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy dowolnie lub zostawiamy bez dekoracji. Są pyszne same w sobie!!