Szukaj na blogu

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań.
Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :)



Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)
  •  cebula 
  • sól, pieprz, 
  • majeranek
  • ząbek czosnku (jeśli lubimy)
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • bułka tarta, 
  • jajko
  •  olej do smażenia


Wykonanie:


Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa mokrymi dłońmi  formować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym...



Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej TUTAJ, którą wszyscy bardzo lubimy :)




BABKA Z TWAROGIEM

Nigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam. 
Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. 
Także jest to mój debiut 😊
Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.
 Nie mocno słodka - taka jakie lubię.
Polecam gorąco!



Składniki: 

  • 1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 
  • 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego 
  • aromat cytrynowy 
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)







 Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie ...





SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • sól
  • odrobina cukru
  • koperek


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew, jabłko ścieramy na oczkach, pora drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem i chłodzimy w lodówce co najmniej 1h. Podajemy jako dodatek - do obiadu lub do mięska na grillu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF