Szukaj na blogu

środa, 19 czerwca 2013

NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Od bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki ❤💚
 Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.
Mój jest następujący:


Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana)
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia 
  • mus jabłkowy lub inne nadzienie
Wykonanie:

 Jajka ubijamy cukrem i  solą, dodajemy  mąkę oraz wodę i mleko. Ubijamy do dokładnego połączenia produktów.Odstawiamy na pół godziny, po czym smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na złoty kolor.



BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Miała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od  tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję 😊
Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!




Składniki: (na ok 10 bułeczek)
Ciasto:
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru cukru
  • 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek)
  •  1/4 szklanki oleju
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  •  mus jabłkowy
Kruszonka:

10 dkg cukru
10-15 dkg masła prawdziwego
20 dkg mąki

Wykonanie:

 Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko mieszamy z tłuszczem, resztą cukru i solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 °C.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF