Kotlety mielone z kaszą jaglaną to fajny sposób na urozmaicenie klasycznych mielonych.
Będę wracała nieraz do tego przepisu, bo kotlety wyszły pyszne! Miękkie, soczyste i aromatyczne.
Robiłam z dość dużej porcji mięsa, bo jak już robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni, a czasem jeszcze zamrażam, więc ilość składników dopasujcie do swoich potrzeb 😊😊
Moje mielone podałam z sosem własnym, doprawionym sproszkowaną papryką i odrobiną koncentratu pomidorowego.
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa (u mnie karkówka)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki zimnej wody
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej
- majeranek
- słodka papryka
- bułka tarta lub mąka do obtoczenia
Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajka, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, pokrojoną i podsmażoną cebulę oraz zimną wodę. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub mące (jak wolimy). Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy z obu stron do zrumienienia, na niewielkim ogniu, aby kotlety przepiekły się w środku. Gotowe przekładamy na talerz, a na patelni po ich smażeniu przygotowujemy sos z :
1 cebuli
2 ząbków czosnku
2 liści laurowych
1 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Wszystkie te składniki podsmażamy na oleju (pozostał nam po smażeniu mielonych), a następnie podlewamy bulionem (jeśli nie mamy to wodą). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilę gotujemy. Na koniec zaciągamy sos płaską łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie i dodajemy odrobinę śmietany 18%. Przekładamy usmażone mielone do gorącego sosu, całość posypujemy koperkiem.