Szukaj na blogu

środa, 2 listopada 2016

PIECZEŃ (lub pasztet) Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII

Bardzo smaczna pieczeń, aromatyczna i wilgotna dzięki dodanej cukinii. 
Szybka do przyrządzenia, prosta w wykonaniu. 
Lekka, a jednocześnie sycąca. 
Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. 
Wszystko zależy od naszej inwencji 😊




Składniki: na 2 foremki aluminiowe 
  • 3 szklanki obranej, startej na oczkach i odciśniętej mocno cukinii (z reguły jest to 5-6 sztuk)
  • 1 ugotowana marchewka starta na oczkach
  • 600-650 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 20 dkg startego na oczkach sera żółtego
  • 2-3 starte ząbki czosnku
  • 3 całe jajka
  • 2 średnie cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach)
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól (do smaku)
  • pieprz
  • trochę  majeranku
  • trochę tymianku
  • natka pietruszki lub koperek

Wykonanie: 


W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy. Białka jaj ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą. Aby wiedzieć, czy masa jest dostatecznie słona (dużą rolę odgrywa tutaj gatunek sera - czasem jest bardziej słony bądź ostry, czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę i delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona.

Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF