Bardzo smaczna pieczeń, aromatyczna i wilgotna dzięki dodanej cukinii.
Szybka do przyrządzenia, prosta w wykonaniu.
Lekka, a jednocześnie sycąca.
Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym.
Wszystko zależy od naszej inwencji 😊
- 3 szklanki obranej, startej na oczkach i odciśniętej mocno cukinii (z reguły jest to 5-6 sztuk)
- 1 ugotowana marchewka starta na oczkach
- 600-650 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- 20 dkg startego na oczkach sera żółtego
- 2-3 starte ząbki czosnku
- 3 całe jajka
- 2 średnie cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach)
- 1/3 szkl. oleju
- sól (do smaku)
- pieprz
- trochę majeranku
- trochę tymianku
- natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy. Białka jaj ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą. Aby wiedzieć, czy masa jest dostatecznie słona (dużą rolę odgrywa tutaj gatunek sera - czasem jest bardziej słony bądź ostry, czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę i delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona.
Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut.